Uppsala

Livstid för hustrumord

Det blev livstids fängelse för den 36-årige man från Uppsala som stått åtalad för att ha dödat sin tio år yngre hustru under nyårshelgen i deras hem i stadsdelen Gränby. Han döms för mord.

Försvarets advokat överraskades av domen, men åklagare Anne Sjöblom är nöjd.

- Det är bra att domstolen delar vår uppfattning om att det handlar om ett uppsåtligt dödande och att det är att bedöma som ett mord, säger hon.

- Jag har inte förståelse för hur de finner styrkt att det rör sig om mord. Jag har inte förståelse för hur man har bedömt påföljdsfrågan, och jag helt övertygad om att vi kommer överklaga det här snarast möjligt, sa advokat Stefan Wallin.

Grälet makarna emellan hade börjat redan på dagen på nyårsafton och sen fortsatt in på nyårsdagens morgon. Då ska mannen ha strypt sin hustru med bara händerna samtidigt som parets tre små barn låg in rummet intill - själv har mannen sagt att han ramlat över sin fru och därmed kvävt henne.

Mer hjälp av av en yngre släkting förde 36-åringen bort kroppen gömd i ett överkast.

Inför familj och övriga vänner uppträdde mannen den närmaste tiden som att hustrun hade övergivit honom. Polisen fattade dock misstankar och grep mannen och snart kom ett erkännande och därefter hittades kvinnans kropp i Fjällnora friluftsområde.

Den 23-årige släktingen, som hjälpte till att föra bort hustrun, dömdes till ett halvårs fängelse för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Tingsrätten var inte enig när det gällde morddomens påföljd. Rättens ordförande, lagman Erik Lempert, tyckte att straffet för maken skulle begränsas till tio år istället för livstid.

Försvarsadvokaten Stefan Wallin sågar tingsrättens arbete rakt av.

- Jag hade förväntat mig och hoppats att de skulle utgå ifrån att det var ett vållandebrott. Men jag hade kunnat förstå ett resonemang om kring ett dråp, men ett resonemang kring mord har jag ingen förståelse för, säger han

Vad händer nu från din sida?
- Jag går upp till min klient nu med en gång, sedan kommer vi att påbörja arbetet med att överklaga, säger Stefan Wallin.  

Den livstidsdömde 36-åringen ska också betala närmare 400.000 kronor i skadestånd till den mördade kvinnans anhöriga.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista