Uppsala

Sharon Stone i fredsdebatt

Den amerikanska filmskådespelerskan Sharon Stone, som bland annat är verksam som talesperson i kampen mot aids, var i Uppsala i dag. Hon deltog i en paneldebatt på universitetet, med temat fred och hälsa.

Sharon Stone kom till Uppsala framför allt för att träffa studenter och forskare på instututionen för freds- och konfliktsforskning. Men hon mötte förstås också pressen, och höll sedan ett anförande och deltog i en debatt i universitetsaulan.

Sharon Stone menar att vi måste lära oss vad fred är på ett personligt plan för att kunna förstå hur fred ska kunna nås på ett större plan.

– Först när vi bryr oss om den som sitter bredvid oss på bussen och börjar se att vi är del av ett samhälle som påverkas av hur vi beter oss, så kan vi komma vidare. Vad som är fred måste bli reflexmässigt för oss.

För att komma bort ifrån att stater medlar fred utifrån egna agendor så vill Sharon Stone starta en statsoberoende medlargrupp bestående av människor ur olika grupper som kan kliva in och medla i olika konflikter - en grupp som inte har politiska mål med sitt fredsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista