Uppsala

Mångfald får stå tillbaka vid bostadsbrist

När Uppsala kommun nu ska försöka korta den långa kön till bostadssociala lägenheter så får integrationen stå åt sidan. Nyligen sålde kommunen en central lägenhet som använts för sociala ändamål, för att kunna köpa fler i billigare ytterområdena. Detta trots att man har som mål att bryta segregationen i de olika bostadsområdena.

Lars-Gunnar Karlsson är moderat ordförande i fastighetsnämnden.

- Tack vare att vi kunde göra den här försäljningen så har vi kunnat skapa en och en halv lägenhet istället. Vi försöker få flera lägenheter för samma pengar, säger han.

Så hellre flera i utkanten än en i centrum?

- Ja, om det leder till att vi nu får tag på flera till en lägre kapitalkostnad, förklarar Lars-Gunnar Karlsson.

Det råder alltså stor brist på bostadssociala lägenheter i Uppsala. Det finns inga som helst hyresrätter att använda just nu, och bostadssocialens chef kallar det för katastrof. Hon har nu lagt en rekordstor beställning på inköp av först 17 och nu senast ytterligare 20 stycken bostadsrätter för att lätta på trycket.

Uppsala kommun äger redan idag drygt 1000 bostadsrätter. Hälften av dem ligger i tre bostadsområden, Årsta, Nyby och Sävja och bara en handfull finns i centrum. Fastighetsnämnden har därför som ett av sina mål att bryta den bostadssegregationen.

Men en av dessa få bostadssociala lägenheter som fanns i centrum på Kungsgatan 46 har nu fastighetsnämnden alltså valt att sälja. Inget större problem vad gäller att bryta segregationen i centrum menar Lars-Gunnar Karlsson.

- Huvudmålet måste vara de hundratal bostäder vi behöver ha för de människor som sover hos kompisar med madrassboenden när man kommer hit än frågan om en enskild lägenhet central i Uppsala, säger han.

Socialdemokraten Stavros Giangozoglou var emot försäljningen av lägenheten på Kungsgatan 46.

- Det här är en tydlig politik som inte leder någon annanstans än en ökad segregation.

Men är det inte bättre att fler får boende och så prioriterar man bort att de ska ligga i centrum?

- Någon gång måste också de centrala delarna av staden ta sin del av ansvaret. Det håller inte i längden, det håller inte nu och det enda som majoriteten gör är att blunda för sanningen, säger Stavros Giangozoglou.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista