BB utan plats för pappor

I april föddes fler barn på Akademiska sjukhuset än på 16 år. Och det ökade barnafödandet ser ut att hålla i sig. I sommar kan det leda till att papporna inte får stanna kvar på BB över natten.

– Vi kommer i mindre utsträckning att kunna erbjuda papporna plats på BB. Är det en normal förlossning och alla mår bra så kommer de inte att få stanna kvar. Vi måste prioritera och lägga damer i sängarna, säger Ann Båth som är barnmorska och gruppchef på Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning.

Under april föddes 383 barn på Akademiska sjukhuset. Inte på 16 år har det fötts så många barn under en månad. I sommar kommer man inte att kunna ta emot mammor från Stockholms län i samma utsträckning som tidigare. Och de upplänningar som är på semester i annat län, kan fundera på om de kanske ska föda sitt barn på semesterorten.

– Det kan vara väldigt rushigt här, så skulle man till exempel ha sommarställe i Skåne och vill vara där hela sommaren så kanske man kan föda där istället för att åka hem. Men det är ingenting som vi egentligen uppmanar eller rekommenderar, säger barnmorskan Ann Båth.


Lari Honkanen
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista