Vårdstrejken är över

Vårdförbundet har vid 16.45-tiden sagt ja till medlarnas bud. En timme senare kom arbetgivarsidans besked. Det betyder att vårdkonflikten är över.

- Jag vill inte kommentera innehållet i budet, men det finns delar i det som är som vi hade tänkt oss. Men vi har inte nått ända fram, säger Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.  

- Det som är viktigt nu är den lokala processen, menar Wiberg. Vi kämpar vidare lokalt. Vi kommer att ha en manifestation och ett möte med medlemmarna i morgon.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund säger till Ekot att de ser otroliga möjligheter med budet, att förbättra löneläget och få en värdering av yrket.

Arbetsgivarsidan, Sveriges Kommuner och Landsting, meddelade vid tjugo i sex på kvällen att de också säger ja till medlarnas bud. Björn Ragnarsson biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset är positiv.

– Det är oerhört glädjande eftersom det varsel som skulle träda i kraft i morgon var oerhört besvärande för sjukvården, kommenterar Björn Ragnarsson.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista