Missnöje med nya vårdavtalet

Både Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting sade ja till medlarnas bud. Därmed blir det inget av med den storstrejk som varslats till i dag och som skulle ha slagit hårt mot bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala. De nu avtalade löneökningarna blev en besvikelse för många av Vårdförbundets medlemmar.

Det nya centrala avtalet innehåller bland annat en ny lägstalön, som varit viktig för Vårdförbundet, och löneökningarna blir minst 4% i år, 3% nästa år och 2% 2010.

Det är långt ifrån de totalt 15 % som Vårdförbundet krävt. Sjuksköterskan Anki Minten i Uppsala, som skulle ha gått ut i strejk i dag är besviken: 

- Ja, det var väl inte vad vi hade på precis. Vi hade hoppats på mer, de flesta tycker nog att det känns onödigt att ha strejkat för det här. Det kommer att bli snack på jobbet, funderingar på vad det kommer att bli, vad vi får och inte får. Folk kommer nog fundera på om de ska gå ur facket eller inte, om man ska söka andra jobb kanske till och med.

Kommer det att bli en massflykt från facket tror du?

- Det skulle inte förvåna mig. Många är besvikna, precis som jag. Många funderar nog på det, men om det blir så, kan jag inte svara på.

Vårdförbundet hoppas nu att de lokala löneförhandlingarna ska ge mer pengar, det säger Vårdförbundets ordförande i Uppland, Agneta Wiberg:

- Avtalet har ju en del positiva saker som inte funnits tidigare. Det står inskrivet att lönen ska baseras på kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat. Så det garanterade beloppet, som nu är 4% för 2008, ska omsättas i de lokala förhandlingarna och bli pengar. Och då är det utifrån kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat som vi ska titta på lönen.

Är du nöjd med avtalet?

- Jag är ganska nöjd, jag är inte riktigt nöjd. Jag hade naturligtvis sett att våra yrkanden hade varit tillgodosedda. Men man måste se de positiva ingångarna och se att det är lokalt vi måste jobba nu för att nå det vi har satta upp. Yrkandet var på 1700, vi har fått fungefär 1000, så det fattas ju en del pengar i det centrala avtalet.

Hur känner du dig nu när strejken är över?

- Det är blandade känslor naturligtvis, säger Vårdförbundets ordförande i Uppland, Agneta Wiberg.

Hos Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är känslorna tydligare:

- Det är en oerhörd lättnad för alla i sjukvården, både sjukhuset och för de strejkanade men allra, allra mest för våra pateinter, som nu kan få den vård de så länge väntat på och som de är i behov av.

- Nu fick ju Vårdförbundet 4% i år, 3% nästa och 2 % året därpå, det är ju ganska långt i från de 15% som man ville ha från början. Kan man säga att arbetsgivarna har gått vinnande ur den här processen?

- Jag kan inte riktigt säga det. Det 15% kravet man hade från Vårdförbundet var ju så pass högt så jag tror knappast att någon trodde att det skulle gå igenom. Ett löneavtal innebär ju alltid kostnadsökningar för oss. Den bedömningen måste vi nog göra senare när hela avtalet är klart. Och det är det inte förrän den lokala lönebildningen är färdig, Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Joakim Jonsson
joakim.jonsson@sr.se

Vårdförbundets nya avtal

Det nya avtalet är treårigt och bygger på lokal lönebildning. Det löper från den 1 juni 2008 till den 31 mars 2011. Sista året är uppsägningsbart.
Det garanterade utfallet är 4 procent för 2008, 3 procent för 2009 och 2 procent för 2010. Inom ramen för de 3 procenten 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras. Chefer och arbetsledande personal omfattas inte av procentsiffrorna.
En lägstalön på 21 100 kronor för den som varit anställd minst ett år gäller från den 1 mars 2009.
Genomsnittslönen för en sjuksköterska i kommunal sektor ligger i dag på 25 000 kronor. För en anställd i landstinget är lönen i genomsnitt 23 800 kronor. Uppgifterna gäller fast månadslön och räknar inte in chefer.

Källa: Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista