Uppsala

Omsorgspersonal avkrävs registerutdrag

Uppsala kommun inför regler om att personer som söker jobb inom vård och omsorg ska visa upp utdrag ur belastningsregistret för att få anställning.

På ett vårdboende är de gamla ofta utlämnade till personalen, som hanterar omsorg, mediciner och ibland pengar. Undersköterskorna Marie Larsson och Elisabet Öberg på Karljohansgården i Uppsala är därför positiva till förslaget om registerutdrag.

– Jag tycker nog att det skulle vara positivt, så man har lite koll på vad det är för människor för säkerheten, säger Marie Larsson och får medhåll av kollegan Elisabet Öberg.

– Det skulle vara bra, för då vet man vad man anställer för folk.

I en grön soffgrupp på kommunala Karljohansgården serveras fika till damerna som bor här. Här på demensavdelningen behöver de boende hjälp med det mesta, som personlig hygien och att ta sina mediciner.

Enligt svensk lag måste personal inom barnomsorg och skola visa upp ett utdrag ur belastningsregister för att få anställning. För vårdpersonal finns ingen sådan lag, men ikväll fattar Produktionsnämnden för Vård och bildning i Uppsala kommun beslut om att införa krav på registerutdrag.

– Varför det kommer upp till nämnden nu är för att man från uppdragsnämnden ställt det här kravet på anbudgivarna vid nästa upphandling, säger Pelle Bultmark, personalchef vid Uppsala vård och bildning.

För att kommunen och Uppsala vård och bildning ska kunna vara med vid nästa upphandling måste man alltså införa krav på utdrag ur belastingsregistret av de sökande, eftersom kommunen från uppdragssidan kräver det.

– Vi ska kräva utdrag ur belastningsregistret för att säkra anställningen av våra medarbetare, säger Pelle Bultmark.

Nu kommer även privata vårdgivare behöva införa kravet för att få vara med vid upphandlingar.

Enligt en rundringning som Upplandsnytt gjort är det en av sex privata vårdgivare inom äldreomsorgen i Uppsala kommun, som redan begär utdrag ur belastningsregistret när de rekryterar personal. Det är företaget Attendo Care.

Både regeringen och Sveriges kommuner och landsting utreder hur en lagstiftning skulle kunna utformas inom det här området.

Uppsala kommun vet ännu inte hur informationen från belastningsregistret ska hanteras i rekryteringsprocessen, men det är inte alla brott som kommer att vara diskvalificerande, menar Pelle Bultmark.

– När det gäller till exempel personal inom äldreomsorgen är det viktigt att man beaktar sådana brott som är mot utsatta personer eller folk i beroendeställning.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista