uppsala

Strejken påverkar Akademiska året ut

(uppdaterad 16.40)

Det kommer ta lång tid, kanske året ut, för Akademiska sjukhuset i Uppsala att komma ikapp alla inställda operationer på grund av den nu avbrutna vårdstrejken.

– Problemet är att vi om ett par veckor är inne i vår semesterperiod, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson till Upplandsnytt.

Och personalen hade önskat sig mer av det nya löneavtalet.

Ilskan bland vårdpersonal i Uppland över det nya treåriga avtalet har varit påtaglig i dag. På Svartbäckens vårdcentral i Uppsala gick strejkande personal tillbaka till jobbet klockan 10, bland andra Annika Dennemalm, Ulrika Adolfsson och Marianne Anderssen Ljungdahl.

– Jag tycker att avtalet är dåligt. Jag är besviken. Med en sådan lång strejk och ett sådant stort stöd från allmänheten så tycker jag att utfallet skulle blivit högre.

Hur känns det att gå tillbaka till jobbet? Ni är alla besvikna på avtalet, men ändå är ni här.

– Vi har ju inget val. Vi är tvungna att komma tillbaks.

Avtalet som bland annat betyder en lägstalön på 21 100 kronor och lönerörelse på 4 procent i år, 3 procent nästa år och 2 procent 2010 från centralt håll är inte vad den strejkande vårdpersonalen önskat sig. Hoppet bland personalen på Svartbäckens vårdcentral i Uppsala står nu till den lokala delen av löneförhandlingen. De får medhåll av Fernanda Velandia som jobbar på Akademiska.

– Dagen efter känns det bättre. I går var vi många chockade, missnöjda och besvikna. Men i dag har vi samlat ny styrka, nu ska vi kämpa vidare. Det är inte slut, säger hon.

Även Agneta Wiberg, Vårdförbundets ordförande i Uppland var besviken över delar i det nya avtalet:

– Jag kände en enorm besvikelse och frustration över att vi inte kom längre i de centrala avtalen. Nu lägger vi all kraft på de lokala förhandlingarna som troligen kommer till hösten, säger Agneta Wiberg.

Vårdstrejken har kostat Akademiska sjukhuset i runda slängar mellan åtta och tio miljoner kronor, inklusive lönebortfallet som Vårdförbundet betalar med sin strejkkassa.

Och det tar lång tid att beta av operationskön som har bildats. Uppskattningsvis 250 operationer har ställts in. Det kan ta enda till årsskiftet innan alla inställda operationer är genomförda, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhuschef på Akademiska.

– Den uppdämda kön vi har nu kommer slutgiltigt kunna betas av fram emot hösten. Det kan ta hela hösten eller längre än så. Hur lång tid det tar går de olika verksamheterna igenom nu, säger Björn Ragnarsson.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista