uppsala

Musikklasser missnöjda med flytt

Uppsalas Musikklasser kommer att flytta in i Nannaskolan i höst, det har Uppsala kommun nu bestämt. Men dom kommer också att ha kvar fem salar på Balderskolan, bland annat två musiksalar.

Beslutet möttes inte av några glada miner hos musikklasserna, trots att de i många år kämpade för att få flytta till just Nannaskolan.

- Jag tycker att det är ett tråkigt beslut. Vi är en profilskola, musik är profilen och då ska naturligtvis den övriga undervisningen finnas på den skolan, säger Karin Cars, biträdande rektor.

Disskussionen om musikklassernas lokaler i Uppsala har pågått under flera år. Just nu går de 430 eleverna mest i Balderskolan, där de varit provisoriskt

Ett stenkast från Balderskolan ligger Nannaskolan som renoverats för att musikklasserna skulle flytta in. Och det är nu hit huvuddelen av musikklassernas utbildning ska flytta, enligt det beslut som fattades i Uppsala kommuns produktionsnämnd för vård- och bildning. Fem salar blir däremot kvar på Balderskolan, bland annat två musiksalar eftersom de som finns på Nanna inte ska fungera optimalt akustiskt.

Enligt Fredrik Sjöberg, ordförande i nämnden var det här den bästa lösningen. Det är många som vill gå på skolan och man vill inte behöva säga nej till alla.
- De får inte plats helt enkelt, och nu under våren har vi skakat fram fem klassrum till, säger han.

Musikläraren Anders Göransson på Balder gillar inte beslutet. Man vill till Nannaskolan, säger han, men tycker inte att den ursprungliga planen som man kom överens om har följts.

Bland eleverna verkar åsikterna delade, några av de som Upplandsnytt pratar med tycker det är bra med en flytt, de nya lokalerna är fräschare och man kommer att få skåp, något som saknats på Balder. Men elevrådsordförande Axel Rudolfi är besviken, det kommer bli svårt att dela Balder med en vuxenutbildning, något som också ingår i beslutet, även om det visst finns fördelar med Nanna.
- En fin aula är inte helt fel, men jag tycker nog att de negativa aspekterna väger över ändå. 

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista