uppsala

Kritiserad chef petad från äldreboende

Efter det att Upplandsnytt uppmärksammat missförhållandena på äldreboendet Örnen i Uppsala, har enhetschefen nu tagit en timeout och områdeschefen för vård och bildning har övertagit ansvaret för hemmet. Kvinnan som enligt Lex Sarah-anmälan kränkte de äldre nattetid får jobba kvar.

– Hon jobbar kvar. Det vi har gjort efter den här anmälan är att vårt kvalitetsombud fick göra intervju med alla boende på den här avdelningen och även med anhöriga per telefon. Svaren visade inte någonting så vi har inte vidtagit någon åtgärd, säger Carina Juhlin, områdeschef för vård och bildning. Hon är den som i dag ansvarar för Örnen.

Damen, som enligt anmälan hade varit uppskärrad de morgnar som nattbiträdet jobbade, hon som berättat att nattbiträdet hade gömt undan larmknappen för henne, vägrat hjälpa henne att gå på toaletten och sagt att hon skulle kissa i blöjan istället, hann avlida innan Örnen gjorde sin undersökning.

När de boende intervjuades frågade man inte specifikt hur de upplevde nattbiträdet och då undersökningen inte visade att de boende på Örnen kränks, så fortsatte allt precis som vanligt.

Efter det att missförhållandena på Örnen uppmärksammats så har nu landstinget gjort en hygieninspektion och boendet har belagts med vite. Många utrymmen är små och alldeles för slitna och lokalerna får därför inte användas som äldreboende efter 2009.

Örnens enhetschef Lars-Eric Marklund, han som trots upprepade påminnelser lät bli att lämna vidare en Lex Sarah-anmälan om bland annat just nattbiträdet, har nu efter samråd med områdeschefen för vård och bildning tagit en time out:

– Utifrån de incidenter som ändå inträffade, som var allvarliga och som jag beklagar, speciellt det här med Lex Sarah, så känner väl vi att vi behöver tänka båda två. Men jag har förtroende för honom och vi kommer att ta upp en diskussion om framtiden efter semestrarna, säger Carina Juhlin, områdeschef för vård och bildning i Uppsala kommun.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista