Uppsala

Privata hyresvärdar ställer upp med sociala lägenheter

Flera privata bostadsföretag och hyresvärdar är beredda att ingå ett avtal med Uppsala kommun om att erbjuda lediga lägenheter till socialtjänsten. Detta efter att kommunen tidigare i år vädjat om hjälp för att kunna korta den rekordlånga kön som finns i dag.

– Det är en ganska stor procent som redan nu har visat intresse. Jag har fått åtskilliga intresseförfrågningar och väntar också in fler, säger Cecilia Hamenius som är jurist vid branschorganisationen Fastighetsägarna i Uppsala län.

Vet du om det redan inom en snar framtid kommer att erbjudas lägenheter?

– Ja, det har jag förhoppningen om, ja.

Redan idag har kommunen avtal med tre större privata bostadsföretag, Wasakronan (9), HSB(12) och Ap-fastigheter (ett 40-tal).

Sammanlagt erbjuder de ett 60-tal lägenheter till bostadssocial ändamål. Och nu har de privata fastighetsägarna i Uppsala fått ett nytt avtal som de kan använda sig av när de har lägenheter att erbjuda till kommunens socialtjänst. Avtalet garanterar hjälp från kommunen vid eventuella störningar och innebär att kommunen står som hyresgäst och i sin tur hyr ut i andra hand till en person som av någon anledning behöver stöd och hjälp med sitt boende.

Detta är ett efterlängtat avtal för kommunen som nu jobbar för fullt med att lösa det akuta behovet av lägenheter. Kristdemokraten Gustav von Essen.

– Vi måste teckna avtal med privata bostadsföretag för att få fram lägenheter utöver de vi får utav Uppsalahem och jag hoppas på att vi ska kunna få hjälp även från det hållet, säger den ansvarige politikern, kristdemokraten Gustav von Essen.

Nu börjar alltså även de privata bostadsföretagen visa intresse för att hjälpa kommunen. Avtalet som i stort sett är färdigt att använda innebär dock inga krav på att erbjuda en viss procent av lägenhetsbestånd eller lediga lägenheter som kommunens egna bostadsbolag har. Det skulle inte gå menar Cecilia Hamenius.

– Något sådant kan ju absolut inte de privata fastighetsägarna ha eftersom man just inte vet om det blir någon omflyttning hos varje enskild fastighetsägare. Det är ju inget som denne kan garantera. Vad gäller det samhälliga ansvaret så är alla intresserade av att lösa den här frågan, att kunna bidra med sin del. Sedan hänger det alltså på om det blir någonting ledigt eller inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista