Vårdstrejken

Lättnad när operationen blir av

Totalt runt 400 operationer ställdes in i landstinget under den tid vårdstrejken pågick, och 4000 undersökningar och besök fick skjutas upp. En av dom fick sin operation uppskjuten är Per Olof Osterman i Uppsala, som måste byta ut en utsliten höftled.

I torsdags fick han besked om att hans operation blir av om två veckor, vilket är sex veckor efter tiden som först bestämdes. Och höften gör ont:
- Det är värken som är det stora problemet, en molande djup smärta som spridet sig.

Hur har det varit för dig under strejken?
- Det har inte varit så bra, värken har ökat. Man är ju ändå inställd på att det ska göras och lite tappar man sugen när det inte blir av, säger Per Olof Osterman.

Per Olof Ostermans höft har gjort ont till och från i några år. Det är värken som är värst säger han, en värk som bland annat håller honom vaken på nätterna.  När han hjälpte till med att måla staketet runt familjens trädgård i Uppsala, fick de ske sittandes på en stol.

Ursprungsdatum för hans höftoperation på Akademiska var i slutet av april, ett datum som visade sig hamna en vecka in i vårdstrejken.

- Det som har varit svårt är att det inte har gått att planera inför sommaren överhuvudtaget. När ska jag få den, blir det före hösten eller inte?

Nu har han fått en ny tid, om två veckor blir det av, sex veckor efter det första datumet. Det känns bra säger han, nu har man nåt att rikta in sig på.

I Uppsala läns landsting ställdes totalt 400 operationer in, och runt 4000 besök och undersökningar. Som Upplandsnytt tidigare har berättat så kan det enligt sjukhusets ledning ta ändå till årsskiftet innan hela kön är avverkad.

Per Olof Osterman som tidigare bland annat varit landstingsdirektör, har förståelse för att sjuksköterskorna vill ha högre lön, men menar att strejk är inte rätt väg.

- Jag har ju varit med tidigare, och det finns bara förlorare i den här strejken. Patienterna, landstinget och så sköterskorna som inte har fått så mycket utveckling tack vare strejken.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista