Landstinget

Stor skillnad i lönelyft

Under samma period som sjuksköterskorna inom landstinget fått ett lönelyft på 16% så har deras chefer höjt sina löner med 60%. Det visar siffror som Upplandsnytt tagit fram. Agneta Wiberg är ordförande i vårdförbundet i Uppland.

- Det skulle ju ha varit trevligt om det hade varit de siffrorna för våra medlemmar. Det är ju viktigt att vi har en hög kompetens på chefsposterna och det kanske är realistiskt om man gör en jämförelse med det privata näringslivet, men jag kan säga så här, att jag tycker att det är lika viktigt att en kompetens, kunskap, erfarenhet och de resultat som vi ger i vården lönesätts på likadant sätt.

Medan den procentuella löneökningen inom ledningen för Uppsala läns landsting, alltså för landstingsdirektör, sjukhusdirektörer, sjukhuschefer och primärvårdsdirektör skenat iväg till i snitt över 60% mellan 2001 och 2007 har sköterskorna fått nöja sig med en 16% löneökning under samma tidsperiod.

Lotta Halling är personaldirektör inom Uppsala läns landsting:

- Det är viktigt när man tittar på lönestatistik och löneutveckling över tid, att man tittar på jämförbara grupper. Man kan inte jämföra olika grupper.

Ledningens grundlöner är ju mycket högre, så vi jämför bara en procentuell löneökning.

- Lönebildning, det handlar ju väldigt mycket om vilket ansvar man har i tjänsten, erfarenhet och kompetens och också hur det ser ut på marknadskraftsidan.

Men nedvärderar man då inte sjuksköterskornas ansvarsområde när man säger att de får nöja sig med 16 % medan ledningen får 60 %, procentuell löneökning?

- Det handlar inte om att nedvärdera sjuksköterskorna, tvärtom är det en väldigt viktig yrkesgrupp för oss inom landstinget, säger Lotta Halling

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Research:
Maria Winterstrid
maria.winterstrid@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista