Uppsala

Problemfyllt gruppboende ska avvecklas

Gruppboendet Kungsängstorg i Uppsala, där det förekommit mycket våld och hot mot personalen, kommer att avvecklas nästa år. Det har Uppsala kommun beslutat - ett beslut som kommer efter att Arbetsmiljöverket funnit allvarliga brister i lokalernas utformning och hotat om vite på 2 miljoner kronor.

– När vi startade upp 2004 så var det sex boendeplatser och sen beslutade nämnden av vi skulle sänka antalet till fem. Sen har vi gått in med olika typer av stödinsatser till personalen, men vi har inte lyckats gå i mål riktigt, säger Roger Jo Linder, direktör på Kontoret för vuxna med funktionshinder.

Hittills i år har ett 20-tal arbetsskadeanmälningar gjorts av personalen på Kungsängstorgs gruppbostad. Tidigare har en anställd fått näsbenet knäckt och en annan har blivit fasthållen i ett strupgrepp.

Facket beordrade skyddsstopp av allt arbete i februari i år och efter det genomförde Arbetsmiljöverket två inspektioner. En rad allvarliga brister i arbetsmiljön och lokalernas utformning upptäcktes.

Nu har Arbetmiljöverket beslutat att förbjuda Uppsala kommun att använda Kungsängstorg som gruppbostad för personer med funktionshinder - om inte lokalerna byggs om så att våld kan undvikas.

Beslutet gäller från 1 april nästa år och är förknippat med ett vite på 2 miljoner kronor. Det inte kommer bli aktuellt att bygga om lokalerna, menar Roger Jo Linder. I stället ska de boende erbjudas andra platser och gruppbostaden ska vara avvecklad den 1 april nästa år.

Men de centralt belägna lokalerna kommer användas till boende för en annan målgrupp.

– Lokalerna är ändamålsenliga men för en annan målgrupp av personer, säger Roger Jo Linder.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista