Landstinget

"Svårt att rekrytera chefer"

De stora skillnaderna i löneökning mellan höga chefer och sjuksköterskor inom landstinget i Uppsala län de senaste åren kan förklaras med svårigheten att rekrytera till chefsposterna. Det menar tre politiker i landstingsstyrelsen som har fått kommentera Upplandsnytts nyhet igår som visade en 60-procentig löneökning för cheferna och endast 16-procentig för sjuksköterskorna.

- Sjuksyrronas löneutveckling skulle jag hellre vilja jämföra med kanske lärarna och de som är i samma lönenivå. Men det ger ju en tankeställare när man hör de här nivåerna, säger Rolf Edlund är centerpartistiskt landtingsråd.

Varför tror du att det är så?

- Det är väl möjligt att chefslöner har utsatts för hård konkurrens, säger han.

Som Upplandsnytt kunde berätta igår är det stora skillnader i löneökning mellan höga chefer inom landstinget och sjuksköterskorna. För 7 år sedan hade landstingsdirektören en lön på närmare 60 000 kronor i månaden. Idag har han en lön på drygt 110 000 kronor.

Om man även tittar på löneutvecklingen för sjukhusdirektörer, sjukhuschefer och primärvårdsdirektören blir den i snitt över 60% mellan åren 2001 och 2007. Löneökningen för sjuksköterskorna samma period är 16%. Sören Bergqvist vänsterpartist i landstingstyrelsen förklarar de skenande chefslönerna med hög omstättning och ökad konkurrens kring dessa poster.

- Varje gång man har bytt så har man ju fått betala en högre lön. Så ser det ut i hela landstingvärlden. Här borde ju landstingen hjälpa varandra tycker jag istället för att konkurrera med varandra, försöka ha en gemensam policy och försöka hålla igen lönerna, säger Sören Bergqvist.

Är skillnaden rimlig?

- Nej, det är klart att det sticker i ögonen om det är så stor skillnad med löneutvecklingen mellan olika grupper. Det ser inte bra ut, säger han.

Även Börje Wennberg för socialdemokraterna väljer att kommentera chefslönerna och förklara nivån på dem.

- Flera av de här uppdragen är också helt nya, alltså ett väsentligt utökat uppdrag.

Sjuksköterskorna har väl också stora ansvarsområden?

- Ja, det har de visst det men det ser ungefär likadant ut som det gjort tidigare och när du har sådana här väldigt stora grupperingar då är det inte så lätt att få de här ökningarna, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista