Uppsala

Kritiserat språkavtal görs om

Det avtal där Uppsala kommuns socialtjänst reglerade vilka språk medarbetarna fick prata på jobbet, och som för en tid sedan väckte ilskna reaktioner både i Uppsala och i den finska regeringen, har nu gjorts om.

Orsaken till att det förra avtalet väckte så starka reaktioner var att det av vissa tolkades som ett förbud mot att tala andra språk än svenska. Avtalet hade skrivits av Uppsala kommun och fackförbundet SKTF och innebar att det officiella språket på arbetsplatsen var svenska. Men i offentligheten räknades inte bara allmänna utrymmen in utan också fikarum och korridorer. Kanske inte så lyckat, menar kommunens personaldirektör Lars-Sture Persson.

- Med den skrivningen kom det att tolkas som att man inte fick tala annat än svenska i dessa utrymmen. Den formuleringen finns överhuvutaget inte med i den nya överenskommelsen, säger Persson.

Efter att en anställd anmält till Diskrimineringsombudsmannen och efter en stor offenlig diskussion där kommunen fick ta emot mängder med protestbrev, och finska samarbetsministern uttalade sig, så har alltså kommunen och fackförbundet SKTF gjort om avtalet.

I det nya står att alla medarbetare på kommunens arbetsplatser ska kunna delta i samtal oavsett vad de har för språklig bakgrund - men att språkliga minoriteter har rätt att använda sitt eget språk och att en språkling mångafald ska användas som en tillgång.

- Det här är viktigt för att höja kvalitén på vårt arbete. Att vi uppmuntrar och har så mycket mångfald som möjligt. Och detta markeras på ett tydligt och ganska omfattande sätt i den nya överenskommelsen, säger Lars-Sture Persson.

Kommunen har bett Diskrimineringsombudsmannen att titta på avtalet och tillsynschefen Ann-Christin Hartmann säger till Upplandsnytt att hon inte ser några problem med det nya avtalet.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista