Fullerö Park närmare förverkligande

Snart tas ytterligare ett steg mot byggandet av Fullerö Park, ett handelsområde med temapark och bostäder vid Östra Fullerö norr om Uppsala. Vid nästa möte ska byggnadsnämnden ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram en detaljplan för området, trots att flera utredningar talar emot etableringen.

Liv Hahne(m), ordförande i byggnadsnämnden ser inte utredningarnas slutsatser som hinder för att gå vidare.

– Jag ser dem inte som något problem, eftersom det man pekar på är att om vi får ett fullt utbyggt Fullerö så kommer vi behöva en ny avfart på motorvägen. Med en sån besöksnäring som man räknar med så kan vi inte säga att det är ett problem för Uppsala kommun, det måste ju snarare vara en fördel, säger Liv Hahne.

Trafikutredningen, som ett konsultföretag gjort på kommunens uppdrag, pekar på att avfarten från E4:an vid Fullerö trafikplats inte klarar trafiken till och från ett köpcentrum och bostäder.

En ny avfart för 40 miljoner kronor måste till eller så måste trafiken minska.

Handelns utredningsinstitut, som gjort Handelsutredningen, drar slutsatsen att Uppsala kommun inte har utrymme för ytterligare en stor handelsplats. Det är risk för överetablering och dessutom kan handeln i Storvreta centrum komma att konkurreras ut helt.

Men kommunen kan vare sig ta hänsyn till den befintliga handeln i Storvreta eller om det nya köpcentrumet klarar konkurrensen, menar Liv Hahne.

– Det är ingenting som kommunen ska oroa sig för, eftersom kommunen inte förlorar några pengar på om det inte skulle vara möjligt.

Inte heller representanter från företaget Varest AB, som vill bygga Fullerö Park, ser utredningarnas slutsatser som några hinder.

– Nej, det påverkar oss inte alls egentligen. Det påverkar inte hur vi agerar eller vilka mål vi har, säger Pelle Vamstad, konsult anställd av Varest AB och projektledare vid Fullerö Park.

Trafiken är bara ett av alla problem som ska lösas, menar han.

Vad gäller ett fullt utbyggt Fullerö Park med temapark, sporthall, galleri och så vidare, så kommer det krävas utvecklade trafiklösningar. Det finns olika alternativ på hur lösningen ska se ut. Vilket alternativ det blir tar vi inte ställning till i dag, säger Pelle Vamstad.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista