Uppsala

Akut flytt av gruppboende

De boende på Kålsängsgränds gruppboende kommer att få flytta till en tillfällig gruppbostad. Som Upplandsnytt berättat tidigare är inomhusmiljön på Kålsängsgränd så dålig att miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat att förbjuda Uppsala kommun att använda boendet.

Kålsängsgränds gruppboende ligger i ett sjukt hus, med fuktskador och mögel som lett till dålig lukt och att plastmattorna släpper ifrån sig skadliga ämnen.

I februari uppmärksammades problemen av miljökontoret. Ett nytt boende ska byggas, men tiden för inflyttning har skjutits fram. Nu ska huset inte stå klart förrän i mars nästa år.

Och det tycker miljö- och hälsoskyddsnämnden är för lång tid för de fem personerna med funktionshinder att bo kvar. Nämnden har därför gett den ansvariga produktionsnämnden för vård och bildning ett förbud att använda lägenheterna på Kålsängsgränd. Förbudet gäller från och med 1 september och därefter för kommunen böta 30000 kr i månaden.

Så nu måste alltså de boende flytta innan det nya stället är klart. Personal och anhöriga är oroliga för att gruppen ska splittras. Men nu säger moderaten Stig Rådahl, ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder att de boende ska få flytta tillsammans.

– Vi håller på att hitta ett ersättningsboende för de personer som bor där. Det är viktigt att vi hittar ett boende som passar alla och tanken är att det ska få bo tillsammans.

Det behövdes ett förbud från Miljö och hälsoskyddsnämnden för att en ersättningsbostad skulle bli aktuell. Stig Rådahl tycker att en flytt är olycklig men nödvändig.

– Det är olyckligt att en sådan akut flytt måste göras, men det är ju ingen som ska behöva bo i dåliga förhållanden.


Christine Odén
upoplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista