Uppsala

Dödshotad författare får fristad

Författaren Taslima Nasrin från Bangladesh får en fristad i Uppsala kommun. Hon får försörjning och bostad betald av Uppsala kommun under två år. Nasrin har två fatwor, dödsdomar, hängande över sig sedan hon 1994 skrev romanen Skam, som enligt muslimska fundamentalister skulle vara en hädelse. Hon har också sviktande hälsa.

Taslima Nasrin har under ett stort säkerhetsarrangemang flyttat till Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

Hon bor ensam och är inte frisk - i mars tvingades hon uppsöka sjukhus för akutvård.

Uppsalabon och folkpartiets vice ordförande i riksdagens kulturutskott, Cecilia Wikström, har länge haft kontakt med Nasrin.

– Jag känner Taslima Nasrin som en mycket speciell person. Det blir man kanske om man har ett pris på sitt huvud, säger Wikström till tidningen.

Wikström har tagit över partikamraten Terry Carlboms tankar att göra Uppsala till en författarfristad, och fått det antaget till partiets program.

Uppsala kommunfullmäktige har nu gjort allvar av idén, och står för en tvårummare plus 5 000 kronor i månaden under en tvåårsperiod.

Taslima Nasrin tvingades 1994 lämna sitt hemland Bangladesh sedan muslimska fundamentalister anklagat henne för hädelse i romanen Skam. Hon har två fatwor med dödsdomar hängande över sig.

Hon bodde sedan i Sverige och i USA innan hon 2003 slog sig ner i Indien i hopp om att kunna stanna där. Men hoten och attackerna ökade och hon tvingades flera gånger att byta vistelseort. Nasrin hade också svårt att få läkarvård för sina hjärtproblem i Indien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista