uppsala

"Fel att säga ja till handel i Fullerö"

Det är helt fel i tiden att säga ja till handel som leder till mer trafik. Det säger socialdemokraten Erik Pelling med anledning av planerna på det stora handelscentret Fullerö Park.

Som Upplandsnytt beärttade i morse pekar flera utredningar på problem med en utbyggnad, men kommunen ser ändå ut att gå vidare med planerna. Erik Pelling är kritisk:
- Det handlar om vilken typ av politiker vi vill ha. Antingen har vi politiker som bara tackar ja till allt som kommer eller de som tar ansvar för vår gemensamma framtid, och här har vi ett förslag som kommer att leda till ökad trafik och utslagning av butiker.

Snart tas ytterligare ett steg i riktning mot byggandet av Fullerö Park, ett nytt handelsområde med temapark och bostäder vid Östra Fullerö norr om Uppsala. Vid nästa möte väntas byggnadsnämnden ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram en detaljplan för området.

Som Upplandsnytt berättade i morse görs det trots att två olika utredningar pekar på problem: Med ett fullt utbyggt område skulle avfarten från E4:an vid Fullerö inte klara trafiken, säger en utredning, medan en annan från Handelns utredningsinstitut drar slutsatsen att Uppsala kommun inte har utrymme för ytterligare en stor handelsplats. Utredaren Fredrik Kolterjahn:
- De redan befintliga handelsplatserna i Uppsala är redan idag väldigt starka och kommer även att växa, och vår uppfattning är att den ökade köpkraften kommer att tillfalla de handelsplatser som redan idag finns och som har starka varumärken.

Men byggnadsnämndens moderata ordföranden Liv Hahne sa i Upplandsnytt i morse att kommunen varken kan ta hänsyn till den befintliga handeln i Storvreta eller om det nya köpcentrumet klarar konkurrensen, och på frågan om det är rätt att säga ja till ett nytt centrum som folk behöver ta bilen till svara Liv Hahne så här.
- Bil eller inte bil tycker väl jag inte är den stora frågan utan vad det är för bränsle vi har i våra bilar.

Lisa Helgessson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista