Umgås nog så viktigt

Vuxna med funktionshinder i Uppsala behöver mer arbetsinriktade sysselsättningar. Det konstateras i en ny utredning. Besökarna vid kommunens träffpunkter är nu rädda att deras mötesplatser ska försvinna.

Anna Jontegen går ofta på klubb Lindormen i Luthagen. Hon säger att träffpunkten är viktig för många människors välbefinnande.

- Det här betyder att jag har en fast plats i tillvaron. Att jag har någonstans att gå och träffa mina vänner. Att gå på intressenta studiecirklar och vara med efter förmåga.

Anna Jontegen har också jobbat som volontär på Lindormen och hoppas att få fortsätta med det framöver. Kommunen har i dag sju träffpunkter med olika aktiviteter för vuxna med funktionshinder.  En ny utredning, som Uppsala kommun beställt, visar att många aktiviteter är inriktade på att man träffas och bara umgås. Både brukare och personal som tillfrågats i utredningen har önskat mer sysselsättning i form av arbete och studier. Det blir nu politikerna som får besluta hur man ska gå vidare.

Barbara Russel brukar som Anna Jontegen gå till Lindormen. Båda är nu oroliga för att träffpunkter kan slås ihop eller till och med försvinna om kommunen vill ha fler arbetsplaster istället.  

- Man måste ha ett sammanhang för att inte åka in och ut på sjukhus. Det kanske man gör någon gång då och då, men mycket mera sällan. Och det borde ju politikerna förstå, att det här blir ju billigare också, säger Barbara Russel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista