uppsala

Ensamkommande nekas id-kort

Ensamkommande flyktingbarn nekas idag att få id-kort från bankerna, och de får heller inte några egna bankkonton. Så har det blivit efter att Svensk Kassaservice stämts för att ha utfärdat id-kort på felaktiga grunder.

Det här innebär att pengar från socialtjänsten och CSN i stället skickas till en god mans konto. Lennart Blom, god man för ensamkommande flyktingbarn i Uppsala tycker att det här fungerar dåligt och han är upprörd över att bankerna ifrågasätter Migrationsverkets identitetsutredningar.
- Då tycker jag att har man passerat nålsögat, Migrationsverkets utredning, och fått ett personnummer och uppehållstillstånd, då borde det inte ligga på banken att ytterligare kontrollera deras identitet.

Enligt Hans Hillforth departementssekreterare på Integrations-och jämställdhetsdepartementet så vägrar landets banker att utfärda id-kort för ensamkommande flyktingbarn, som då heller inte kan öppna ett eget bankkonto. Pengar från socialtjänsten och CSN kommer istället in på en god mans konto, som sen får pytsa ut pengarna till dem som egentligen ska ha dem, de ensamkommande flyktingbarnen. Något som ställer till problem både för dem och för deras gode män.
- Helt plötsligt så ramlar det in en massa pengar, jag vet inte vem som ska ha det och jag får sitta hemma och reda ut det här och det tar både tid och kraft.  De ringer till mig frågar; har det kommit pengar till mig? Och jag får kolla upp och ta ut pengar och åka och lämna pengar i hand.

Snart 18-årige Abdul Hussein, som kom som ensamkommande flyktingbarn från Afganistan tycker att det är en jobbig situation.
- Det är jättesvårt, hela tiden är det problem.

Justitiedepartementet som nyligen fått id-kortproblemet på sitt bord från Integrations-och jämställdhetsdepartementet, är medvetet om problemet. Rickard Wessman är pressekreterare hos justitieministern.
- Det finns problem för alla utländska medborgare i Sverige att få ett svenskt id-kort på grund av att Svensk Kassaservice har slutat med. Därför tittar man nu på hur staten ska kunna ta ett ansvar.

Vilka förslag finns i dag?
- Det finns tankar om att man skulle kunna lägga det på Polisen eller andra myndigheter, men vi är inte färdiga med beredningen än.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista