uppsala

Starka känslor efter konkursbesked

Företaget Mauritz bygg, som begärde sig självt i konkurs i går, arbetar med fem bygg- och renoveringsprojekt i Alsike och Uppsala, däribland Valsätraskolan. Det är fortfarande oklart vilka åtaganden som företaget kan avsluta själva.

– Det här kommer sitta kvar länge som en gadd, att det blev så här, säger snickaren Stefan Andersson till Upplandsnytt.

Mauritz byggs kontor i Boländerna var stängt i morse. Personalen hade låst om sig i väntan på att konkursförvaltaren skulle dyka upp. De flesta vi träffade utanför ville inte bli intervjuade i radio. Men flera anställda säger att de känner med företagsledningen, som de upplever har gjort stora ansträngningar för att klara ekonomin. Snickaren Stefan Andersson började tömma bilen på verktyg....

– Nu gäller det att se över vad man har för utrustning. Privata saker har jag tagit rätt på. Nu ska verktyg, bensinkort mm lämnas tillbaka.

Konkursförvaltaren Lars la Fleur går nu igenom de olika projekten och kommer under onsdagen att redogöra för vilka byggen som företaget kan slutföra. Förutom tre kommunala skolor i Uppsala arbetar Mauritz bygg också med en kontorsdel på Akademiska sjukhuset och bygger radhus och lägenheter i Alsike.

De anställda sägs upp med omedelbar verkan och får ersättning enligt lönegarantin. Men några anställda kan komma att få arbeta vidare på något eller några av projekten.

Nannaskolan i centrala Uppsala är nästan helt klar och Uppsala kommuns fastighetsdirektör Sven-Gunnar Dahlquist ser inga problem med det projektet. Däremot är det mer bekymmersamt med Valsätraskolan, där omfattande renoveringar skulle ha gjorts nu i sommar.

– Vi hoppas kunna hitta en väg, att kanske handla upp någon annan i så fall som kan genomföra detta. Men vi måste höra med konkursförvaltaren först.

Flera anställda som Radio Uppland pratat med säger att de har goda förhoppningar om att hitta ett nytt jobb. Snickaren Stefan Andersson har redan nytt jobb på gång, men det som nu hänt är tragiskt, säger han.

– Det är klart man är tagen. Jag har trivts väldigt bra i företaget. Vi har haft bra sammanhållning.

Cecilia Ohlén
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista