uppsala

Hemtjänsten missade återbesök - kvinna dog

Uppsala kommun har gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen efter att en äldre kvinna i början maj hittades död av hemvården i området Fålhagen. Kvinnan hade tidigare ramlat och slagit i huvudet och i samband med det undersökts av nattsjuksköterskan, men när en uppföljning skulle ske av dagsjuksköterskan öppnade inte kvinnan och sjuksköterskan gick då därifrån. Kvinnan hittades dagen efter död av hemtjänsten.

– Våra rutiner har inte följts och sjuksköterskan riskerar påföljder, säger Yvonne Bispfors, områdesschef för äldreomsorgen till Upplandsnytt.

Kvinnan, som var i 75-årsåldern, hade inte så mycket hjälp av hemtjänsten i vanliga fall, men larmade natten 1 maj eftersom hon hade ramlat och slagit i huvudet. Den sjuksköterska som på natten undersökte henne rapporterade till dagsjuksköterskan att kvinnan skulle följas upp på dagen efter. Enligt anmälan hade kvinnan varit blek och lite vimsig vid undersökningen på natten. Men när kvinnan dagen efter inte öppnande för dagsjuksköterskan, gick sköterskan därifrån, utan att försöka ta sig in. På morgonen efter hittades kvinnan död av hemtjänsten som tog sig in med nyckel.

Yvonne Bispfors säger att kommunen inte vet vad kvinnan dog, men antagligen inte av fallet utan snarare av hjärtproblem.

Varför sjuksköterskan inte följde rutinerna har man inte riktigt fått någon förklaring till, säger Yvonne Bispfors till Upplandsnytt. Man ska kunna lita på att man inte bli liggande säger hon, och man kommer återigen gå igenom rutinerna på verksamheten.

– Vi påminner naturligtvis alla om hur vi handskas med situationen när någon inte öppnar dörren. Rutinen finns och ska följas. Sedan har vi kopplat in personalavdelningen för en eventuell disciplinpåföljd. Vår personal måste följa de rutiner vi har, säger Yvonne Bispfors.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista