Enköping

Tveksam ekonomi i motorbanebolag

Den ekonomiska situationen för företaget bakom den planerade motorbanan i Enköping, Aros Racetrack Development, får nu kritiker att reagera. Företaget har gått med miljontals kronor i förlust och kritiker menar nu att om den negativa ekonomiska spiralen fortsätter kan det få konsekvenser också för kommunen.

– Det är ju synd om man sätter spaden i marken, och sedan upptäcker att ekonomin inte räcker till. Då står där en stenöken utan nytta, när man fällt träd på 150 hektar, säger Jonas Hedlund som är aktiv i Naturskyddsföreningen i Enköping.

Naturskyddsföreningen tycker inte att man överhuvudtaget ska bygga på platsen. Men om man ändå ska göra det så borde åtminstone företaget som driver hela processen vara ekonomiskt stabilt, menar Jonas Hedlund. Annars kan det bli så att bygget står halvfärdigt om bolaget sedan skulle gå i konkurs.

Aros Racetrack Development, företaget bakom Viking Motor Park, är idag inte konkursmässigt. Men de ekonomiska resultaten har den senaste tiden ändå varit negativa. Senaste året gick man back med drygt 3,3 miljoner kronor. Och året innan gick företaget med 2,7 miljoner i förlust. Bolaget har skulder till banker, leverantörer och annat på sammanlagt 2,6 miljoner. I den senaste årsredovisningen skriver revisorn som granskat ekonomin så här:

”Dessa förhållanden tyder tillsammans på att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som väcker betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta sin verksamhet.”

Ordföranden i bolaget, Bo Fallbrink, säger att det mesta av de skulder man har är till styrelsemedlemmarna själva, som lagt in egna pengar.

Detaljplanen för bygget, som fullmäktige i Enköping sade ja till i mitten av maj, har nu överklagats. Det betyder att hela processen nu förstjuts och första spadtaget kommer troligen att kunna tas först 2011, om allt går företagets väg. Men klarar företaget av ytterligare år med förluster? Bo Fallbrink tror inte det blir så.

– I nästa årsredovisning kommer det säkert inte att vara några minus. Absolut inte.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista