enköping

Kommunen tar inget ansvar för dålig ekonomi

Det är inte kommunpolitikernas uppgift att granska ett företags ekonomiska förehavanden. Det säger moderaternas kommunalråd i Enköping Anna Wiklund efter Upplandsnytts rapportering om motorbanan. Företaget som vill bygga motorbanan har de senaste åren redovisat ett minusresultat på flera miljoner.

- Det är inte våran sak att bedöma det överhuvudtaget. Om man jämför med en person som söker bygglov så kontrollerar ju inte vi huruvida han eller hon har råd att bygga en villa. Vi prövar bara detaljplanen. Och nu är det ju miljödomstolen som ska pröva enligt miljöbalken.

Aros Racetrack Development, företaget bakom motorbanan, redovisade förra verksamhetsåret ett minusresultat på 3,3 miljoner. Skulderna uppgår till 2,6 miljoner och revisorn som granskat ekonomin skriver i den senaste årsredovisningen att de negativa ekonomiska resultaten väcker ”betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta sin verksamhet”.

- I så fall är det ju allvarligt. Men det är fortfarande dom som gör bedömningen huruvida dom ska fortsätta projektet eller inte. Det är inget som vi prövar, säger Anna Wiklund.

Ordföranden i bolaget  Bo Fallbrink har tidigare sagt att det mesta av skulderna faktiskt är till styrelsemedlemmarna själva, som lagt in egna pengar i företaget. De själva borgar även för banklånen. Därför är inte de negativa resultaten något problem, enligt honom. Men kritriker varnar nu för ett skräckscenario.  Eftersom detaljplanen överklagats och hela processen skjuts på framtiden riskerar Enköping att bli stående med en halvfärdig motorbana om företaget skulle gå i konkurs mitt i processen. Jonas Hedlund på Naturskyddsföreningen riktar också kritik mot politikerna.

- Jag tycker att kommunen borde ha större intresse i att undersöka det här närmare, när det gäller så här stora projekt som påverkar kommunen i övrigt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".