Familjeliv hindrar kvinnor att starta eget

Få Uppsalakvinnor startar egna företag och ännu färre tar över redan etablerade firmor. Kommunen har under två år drivit ett projekt för att få fler kvinnor att bli företagare. Men att bryta den mansdominerade strukturen verkar svårt.

- Det är generellt så att kvinor har inte lika mycket kapital som män. Det har säkert en betydelse. Sedan är det så att många företag ägs av män och många finns i brancher där det inte finns så många kvinnor, säger Helene Curry som varit projektledare för kommunens arbete att få fler kvinnliga företagare.

Allt fler kvinnor väljer att starta företag i dag men fortfarande är de betydligt färre än männen och bara var tionde kvinna väljer att köpa ett redan etablerat företag. Tanken med projektet var att förbättra den siffran. Inom en tioårsperiod kommer nämligen en stor grupp i det privata näringslivet att gå i pension och många företag riskerar då att gå att göra det samma. Till en början verkade projektet fungera. Många kvinnor fick information drygt 200. Däremot blev det bara två som sen valde att köpa ett företag.  Helen Curry berättar att både män och kvinnor ser tidsbrist som det största hindret till att bli företagare något som inte gynnar kvinnorna. Statistik talar väl för att kvinnor lägger fler timmar på hemmet och också i planering, att allt fungerar, säger Helene Curry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista