Fästingfaran mindre i värmen

Det varma och torra vädret som vi har nu får fästingarna att bli mindre aktiva. Nu är det inte lika många som letar efter värddjur att suga blod av.

– Fästingarna går ner i aktivitet, säger Kajsa Glemhorn som är biolog och expert på fästingar. De kan inte vara så aktiva under den varma och torra perioden. I år har det börjat lite tidigare än vanligt.

Fästingarna är helt beroende av fukt för att ta upp vätska, eftersom de inte kan dricka utan får i sig det nödvändiga vattnet genom kroppen eller vid de få tillfällen de kan suga blod på någon hund, katt, människa eller något annat djur. Men fästingarna dör inte nu utan de går ner i ett vilostadium i väntan på bättre tider. Så det här leder inte nödvändigtvis till färre fästingar framöver, berättar Kajsa Glemhorn.

– Torkan gör att färre fästingar är aktiva, men i höst finns det hopp för fästingarna.

Men trots att färre fästingar sitter i gräset och väntar på att bita så är inte faran över.

– Lite mer i lövskogsmark finns det verkligen fästingar kvar. Jag var ute i helgen och det var inte svårt att hitta fästingar...

Att fästingarna ogillar det torra vädret syns i alla fall i antalet fall av TBE, som orsakar infektion i hjärnan och sprids med fästingar. Smittskyddssköterskan Johan Hedlund berättar att man inte haft ett enda fall registrerat hittills i år.

Han säger att de fruktade att det skulle bli många fall eftersom vintern var så mild, men det stora utbrottet har alltså uteblivit. I fjol hade det vid den här tiden kommit några fall av TBE i länet.


Therese Forsberg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista