"Låt landstinget ta över UL"

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet presenterade idag att de vill ändra ägarstrukturen för lokaltrafiken. I dagsläget har Upplands lokaltrafik, UL, nio delägare och två trafikhuvudmän. I motionen föreslår dem att överföra ägandet helt till landstinget.

Partierna tror att det underlättar framtida samordning med angränsande regioner.

– Risken med ett stort antal ägare är att den som vill minst bestämmer även över de som vill mycket mer, säger landstingsrådet Börje Wennberg (s).

Han säger att en ägare skulle kunna leda till ett enklare samarbete över gränserna.

– Det här är trassligt i dag. Vi skulle lättare kunna göra upp med Västmanland, Stockholm och Gävleborgs länstrafikbolag med den nya strukturen. Den resande borde inte behöva betala dubbelt upp bara för att man reser en kort resa över en länsgräns jämfört med den som reser långt inom samma län.

Motionen är ett gemensamt förslag på regional, landstings och kommunal nivå.

Kommunstyrelsens ordförande för Uppsala kommun, moderaten Gunnar Hedberg, är skeptisk till förslaget. I dagsläget har Uppsala kommun en högre kostnad för sin stadstrafik än övriga kommuner. Och om man slår ihop ägandet till landstinget, så får övriga länsinvånare även stå för Uppsalas dyrare trafikkostnader, resonerar Gunnar Hedberg om förslaget.

Lari Honkanen
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista