Säkerhet viktigast vid kärnbränslemöte

Säkerheten var i centrum när Kärnavfallsrådet höll konferens inför valet av plats för slutförvaring av utbränt kärnbränsle i veckan. Nästa år utses antingen Östhammar eller Oskarshamn till slutförvarsplats.

Uppsalabon Carl Reinhold Bråkenhielm, vice ordförande i rådet, berättar att det var många som framhöll just säkerhetsfrågorna.

– Det fanns en allmän samstämmighet på konferensen att det ska sättas främst. Om berget i Östhammar och Oskarshamn är lika bra så kan andra frågor avgöra, men det grundläggande är långsiktig säkerhet, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.

Eftersom Svensk kärnbränslehantering, SKB, nästa år ska välja antingen Östhammars eller Oskarshamn kommun som kandidat för att slutförvara det radioaktiva utbrända kärnbränslet ordnade Kärnafallsrådet en konferens i veckan.

Livsåskådningsprofessorn Carl Reinhold Bråkenhielm är vice ordförande i det vetenskapliga rådet. Han berättar att en del vill se ett tredje platsalternativ. Kritiker menar att Oskarshamn och Östhammar som platser är för lika och att de inte är ordentliga alternativ till varandra. Carl Reinhold Bråkenhielm berättar att några kommunrepresentanter uttryckte oro för att andra frågor än säkerheten ska spela in vid valet av plats.

Miljöminister Andreas Carlgren inledde konferensen. Carl Reinhold Bråkenhielm var glad över att han tryckte på att ansvaret för kommande generationer är viktigt. SKB, som ansvarar för att lösa frågan med hur kärnavfallet ska slutförvaras, var också nöjt med ministerns tal.

– Det känns mycket bra. Vi känner oss stärkta i vårt arbete efter Andreas Carlgrens tal, säger Saida Laarouchi Engström på SKB till Upplandsnytt.

Nästa vecka hör du vår temavecka ”Strålande sopor - slutförvar i Uppland”. Då tar Sveriges Radio Uppland P4 ett större grepp på slutförvaret av kärnbränsleavfall.

Therese Forsberg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista