Blågula Enköpingsbor firar nationaldagen

För fjärde året i rad ordnas nationaldagsfirande av Enköpings kommun. Där hålls det tal, gula och blå ballonger släpps upp i luften och det lyssnas på svensk musik.

– Jag tänker lyssna på musikkåren. Det är viktigt med nationaldagsfirandet, säger Majken Eriksson.

Vivianne Pettersson, klädd i blågul tröja och i hatt med gula kronor på, ska också delta i nationaldagsfirandet som kulturförvaltningen ordnar.

– Jag tycker också det är viktigt. Man ska väl ära sitt land? Det är jättefint att kommunen ordnar det här. Om tänker på förr, 25-30 år sedan, så fanns ingenting här i Enköping, minns Vivianne Pettersson.

Hannah Rydstedt på kulturförvaltningen på Enköpings kommun berättar att det är fler och fler som deltar i firandet. Men ännu kan det inte mäta sig med norrmännens firande 17 maj.

– Egentligen tror jag det handlar om att vi haft fred i Sverige i så många år. Vi har inte haft samma anledning att ansluta under flaggan, som dessutom blivit smutskastad. Nu är det dags att vi tar tillbaka den som är fin, svensk symbol istället för att andra krafter ska ha den, säger Hannah Rystedt.

Therese Forsberg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista