Uppsala

Attendo inte värre än andra bolag

Det kritiserade privata vårdbolaget Attendo Care i Uppsala har inte dragit på sig fler anmälningar eller avvikelserrapporter än dom andra vårdbolagen i kommunen under åren 2006 och 2007. Det visar den utredning kommunen har gjort efter fallet med den äldre man som i våras blev utan hemhjälp i nästan en vecka.

Kristdemokraten Ebba Busch i Uppsala kommuns äldrenämnd har fortsatt förtroende för Attendo Care:

- Den slutsats vi drar av detta är att den händelse vi hade under våren räknar vi som en enskild händelse och kan inte vara del av ett mönster.

Så förtroendet är fortsatt?
- Förtroendet är fortsatt gott, säger Ebba Busch.

Det var efter att en äldre man i våras felaktigt registerades som död, och därmed blev utan hemtjänst i sex dagar Uppsala kommun bestämde sig för att granska vårdbolaget Attendo Care extra. I undersökningen som nu är klart har kommunen tittat på hur många anmälningar och avvikelserapporter som kommit in rörande Attendo, och sedan jämfört det med övriga vårdgivare. Inga skillnader har hittats, anmälningarna mot Attendo var inte fler eller värre än hos de övriga vårdgivarna.

Inte heller vid ett besök på företaget förra veckan hittades något att anmärka på, säger Ebba Busch, som menar att företaget gjort ett gott jobb med att ordna upp verksamheten efter all kritik företaget fått.

- Nu har vi svart på vitt att det finns ingen anledning att misströsta Attendo Care.

Hur många chanser kan man få på sig? Räknas det som rimligt i en verksamhet att missförhållanden uppdagas och rättas till, och så uppdagas det nya och rättas till?

- Det som är viktigt att se är att dom ärenden som kommit upp under den senaste tiden har varit delar av en längre process. Det tar lång tid att omorganisera.

Men miljöpartisten Johan Lundqvist, också han ledamot i Äldrenämnden håller inte med. Det får vara nog med Attendo Care i Heidenstam menar han och oppositionen. Granskningen till trots - missförhållandena med Attendo Care har varit för många och allvarliga. Nu när majoriteten förlängt avtalet till första februari är det enda rätta att säga upp det menar han.

- Med tanke på dom brister i vården som har varit inom det här hemtjänstområdet ända sen 2003 så tycker vi i det här läget att det vore rimligt att man säger upp avtalet.

- Vi känner att när man återigen för höra att Attendo tar problemen på stort allvar och tänker fixa det så känner vi att vi faktiskt inte riktigt tror på det, säger Johan Lundqvist från miljöpartiet.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista