Algblomning påverkas av varmare klimat

Algblomningarna i de södra delarna av Östersjön kommer öka med ett varmare klimat, däremot kan de minska i andra delar av Östersjön. Det visar en studie som gjorts av forskare vid SMHI där man studerat hur näringshalten i Östersjön kommer påverkas av högre temperaturer.

Resultaten kan få betydelse för de riktlinjer som länderna kring Östersjön satt upp för utsläppsminskningar av näringsämnen.

I studien har man utgått från den näringshalt som Östersjön har idag. Resultaten visar att näringshalten, och med den övergödningen, kommer att öka i södra delarna av Östersjön med en varmare klimat men minska norr om Ålandshav, osäkerheten är dock stor och kan komma att påverkas av en rad andra förändringar.

När det gäller tillväxten av biomassa, som tillexempel alger, så tror forskarna att de kommer minska på öppet vatten i området kring Ålandshav med undantag för kustområdena där biomassan, och algblommningar istället kommer att öka.

Men i de uträkningar om utsläppsminskningar som gjorts i samband med Helsingforskonventionens aktionsplan för Östersjön finns inte klimatförändringarna med i beräkningarna.
- Vi hade helt enkelt inte tillräckligt vetenskapligt underlag för det, säger Anders Alm på Miljödepartementet och som leder den svenska delegationen i Helsingforskonventionen.

Om det kommer fram ny forskning, kan målen komma att förändras?
- Ja, det är ju provisoriska värden vi har på dom här, så dom ska ju revideras 2010, och så ska man ta i beaktande den senaste forskningen som finns på området, säger Anders Alm.

Pelle Zettersten
peller.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista