Kris för rapsen i Uppland

Den långvariga värmen har gjort det snustorrt i markerna och många grödor, framförallt rapsen, är illa ute. Odlingarna runt om i Uppsala län skulle behöva mängder med regn den närmsta veckan, säger Sture Johansson, ordförande i LRF i Mälardalen:

- Det är inte bra, vill vi ha mycket regn nu, 50-70 milimeter minst, så fort som möjligt. Dom som mår allra sämst nu är vårrapsen, han har knappt grott för att det har varit så torrt. På dom torra backarna är vårsäden också väldigt dåligt uppe.  

Vad kan det här få för konsekvenser?
- Det här påverkar ju alltihopa, det blir låg spannmålsskörd och låg oljeväxtskörd, där blir det katastrof om det inte blir regn. Sen vallarna har ju också slutat att växa.

I Sörmland är läget kritiskt för potatisodlarna, men situationen är bättre här. Göran Mattsson är potatisodlare i Karlholmsbruk och brukar skörda upp emot 400 ton potatis varje år.

- Vi hade ju tur för tre helger sen att få en fyrtio milimeter regn, och potatisen är ju satt nu sista veckan här i Uppland för det är kalla jordar, så för den delen är den ingen fara för potatisen. Den behöver inte ha vatten förren den kommer upp.

Så hur länge kan värmen hålla på utan att potatisen tar nån skada?
- För potatisens del kan jag säga en vecka eller två. Men andra grödor, som vallar och så, är det sämre för här uppe, där behövs det vatten nu.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista