forsmark

Kritik mot utredning av slutförvar

Trots att Svensk kärnbränslehantering ska utse antingen Östhammar eller Oskarshamn till att slutförvara det utbrända kärnbränslet om bara ett halvår har Statens strålskyddsinstitut, SSI, en hel del kritik mot att företaget har för dåligt underlag för att lösa problematiken om slutförvaring av de radioaktiva soporna.

SSI kritiserar hur Svensk kärnbränslehantering, SKB, utreder de metoder som finns för hur slutförvaringen av det kraftigt strålande utbrända kärnbränslet ska gå till.

Just nu planerar SKB att gräva ner bränslet i hål som är runt 500 meter djupa. Avfallet ska ligga i kapslar i koppar som kommer att omges av en lera. Kapslarna kan plockas upp för att lagas om det skulle behövas men även av obehöriga till exempel terrorister menar kritikerna.

Det finns andra alternativ. SSI vill att SKB kollar mer noggrant på metoden då man gräver ner bränslet på flera kilometers djup så kallade djupa borrhål. Anders Wibert på institutet har utrett SKB:s underlag. Han menar att de så kallade djupa borrhålen kan vara bra.
– Det man har gjort hittills pekar på att det faktiskt kan vara ett bra koncept, säger han.

Anders Wibert säger att när det gäller det högstrålande kärnbränslet är Svensk kärnbränslehanterings underlag allmänt sett i bra skick, men det finns ändå brister i utredningen om djupa borrhål menar han. Statens strålskyddsinstitut anser också att Svensk kärnbränslehantering inte motiverat tillräckligt väl varför man valt bort vissa alternativa platser för slutförvaret i Sverige.

Saida Laarouchi Engström på SKB säger att det kommer att komma mer undersökningar om de så kallade djupa borrhålen men verkar samtidigt inte tro på metoden. Hon menar att det är stora fördelar att kunna plocka upp kapslarna och laga dem som man kan med den metod SKB förespråkar.

– För djupa borrhål är inte detta möjligt överhuvudtaget. Varken reparerbarhet eller kontrollerbarhet i hanteringen. Därför har vi, och alla andra länder som studerat djupa borrhål lämnat den metoden åt sidan, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista