uppsala

Psykiatrivården i Uppsala kommun och landstinget ska samarbeta bättre

Vården för personer med psykiska problem ska bli bättre framöver i Uppsala. Landstinget och kommunen ska starta ett stort samarbete, och via brukarföreningar ska patienterna få mer att säga till om.

Andreas Nilsson i Uppsala, som fick problem med tvångssyndrom och social fobi redan i tonåren, tycker just att öka det egna inflytandet är väldigt viktigt.

– När man sitter med en psykiater så är det mycket upp till hur man själv mår om man ska komma till tals och kunna påverka sin behandling. Det har jag själv fått erfara när jag inte mått så bra, säger Andreas Nilsson.

Han mår i dag mycket bättre och är med i Uppsalas avdelning av Sveriges ångestsyndromsällskap. I ett nytt projekt får nu han och andra från olika brukarorganisationer i Uppsala möjlighet att komma med åsikter om hur den psykiatriska vården och rehabiliteringen ska fungera. I samma projekt inleder landstinget och kommunen ett samarbete.

– Landstinget har ett uppdrag och kommunen har ett uppdrag. Nu måste vi se till att de här resurserna samordnas, så vi inte sitter och göra samma sak eller att vi inte gör något för vissa patienter. Individen måste vara i fokus, hela tiden, säger Sofia Persson-Martinsson. Hon är tillsammans med Kerstin Åkerfeldt-Gustafsson projektledare.

Det är många som har kontakt med båda verksamheterna. Unga som behandlats klart i psykiatrin ska kanske tillbaka till skolan. Är man äldre så kanske man ska till kommunens äldreboende. Där, i överlämningen, har det saknats kunskap och information, exempelvis har tidigare inga vårdplaner följt med genom båda verksamheterna. Det ska nu bli bättre.

Sju grupper av patienter med olika typer av psykisk funktionsnedsättning har valts ut. I höst ska grupper med brukare, landstinget och kommunen tillsammans ta fram handlingsplaner för varje grupp för att klara ut hur den bästa vården ska se ut. Det är ett stort projekt och en utmaning som behövs säger Kerstin Åkerfeldt-Gustafsson.

– Det är efterfrågat. Inte själva projektet som sådant men ett utökat samarbete. Det sparar dels pengar och dels skonar det den enskilda individen, menar Kerstin Åkerfeldt-Gustafsson.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista