UL och SL gör gemensamt pendlarkort

SL och Upplands Lokaltrafik kommer i höst att börja sälja ett särskilt ABC-kort som ska gälla på bussar och tåg inom länstrafiken i både Storstockholm och Uppland. Politikerna ser satsningen som ett slag för miljön och hoppas på ett minskat bilåkande.

- Vi ser att det finns många människor som reser i det här stråket. Men alla reser inte kollektivt, utan en hel del väljer bil. Och då har vi naturligvis funderat på vad det här beror på. Är det för att det är krångligt eller är fel pris eller vad beroer det på, säger moderaten Fredrik Ahlstedt som är ordförande för UL.  

Det är framförallt två grupper som SL och UL vill locka med det nya ABC-kortet. Dels de som bara ska över länsgränsen, från Östhammar till Norrtälje till exempel.  Dels de som pendlar från Uppsala till någon av Stockholms norra förorter så som Kista eller Solna. Den som vill resa obegränsat i de båda länen kommer att få betala 1 480 kronor för ett kort mot dagens tvåkortspris 1 680 kronor. Vill man resa i ett mer begränsat området blir det ännu billigare. På Uppsala Central välkomnar pendlarna i dag det nya kortet.

- Det låter jättebra!

- Om det bli billigare så blir jag glad!

ABC-kortet kommer att gälla på alla tåg och bussar inom SL och UL, men inte på SJ:s Uppsalapendel. Den som vill åka tåg med ABC-kortet mellan Uppsala och Stockholm kommer, precis som i dag, att tvingas byta i Upplands Väsby. Men Christer G Wennerholm, som är ordförande för SL, hoppas på direkttrafik vad det lider.

-  Jag hoppas att en sådan lösning inte är alltför långt borta.

August Bergkvist

august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista