Östhammar

"Kommunen ska inte granska SKB"

Ansvaret för säkerhetsfrågorna ligger helt  på Svensk kärnbränslehantering och centrala myndigheter, det säger kommunalrådet i Östhammar Jacob Spangenberg. Trots att eventuella problem skulle kunna drabba Östhammars kommuninvånare tycker han inte att säkerheten är kommunens problem.

- Kommunen har inte den rollen att vi ska granska det här utan det är de nationella myndigheterna som ska göra det, säger han.

Snart ska Svensk Kärnbränslehantering, SKB, bestämma var i Sverige det utbrända, kraftigt radioaktiva kärnbränslet ska förvaras. Forsmark i Östhammars kommun är ett av två alternativ.

Statens Strålskyddsinstitut, som har granskat det arbete SKB gör, kritiserar företaget bland annat för att inte ha utrett olika metoder tillräckligt och för att inte ordentligt ha motiverat varför vissa platser i Sverige valts bort. Men kommunalrådet, centerpartistiske Jacob Spangenberg skjuter helt över ansvaret för dessa frågor på företaget självt.

Jacob Spangenberg anser att han ska jobba med att förbereda kommunen inför ett eventuellt slutförvar.

- Om det är så att SKB på ett trovärdigt sätt kan visa att man uppfyller kravet på långsiktig säkerhet, dår är det för mig helt ointressant vilken metod man använder.

Therese Forsberg

Therese.Forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista