Vårdnadsbidrag hett i budgetdebatten

I dag och i morgon ska Uppsalas politiker gå igenom och slutligen klubba kommunens budget för nästa år. Strax före lunch satte debatten igång, och den kom att handla en hel del om vårdnadsbidrag

- I borgarnas Uppsala ska välutbildade kvinnor och mammor lockas att stanna hemma från arbetet för 3 000 kronor i månaden.  För att ni ska slippa bygga ut förskolan, sa socialdemokraternas Lena Hartwig från talarstolen.

Hon fick omgående svar från folkpartiets kommunalråd Karolina Hilding.

- Det ska vara valfrihet även inom barnomsorgen. Om man tycker att det är ett bra alternativ under barnets första levnadsår, så tillhandahåller vi det i kommunen.

Vårdnadsbidraget var ett återkommande ämne i den debatt som inledde de mer djupgånde diskussionerna om hur kommunens pengar ska användas 2009 och de följande tre åren. Högerpolitikernas favoritord i frågan om vårdnadsbidraget, valfrihet, ekade i högtalarsytemet och mötte vänstersidans ord om jämställdhet och satsningar på förskola. Förutom barnomsorg fördes diskussion kring kollektivtrafiken där bland annat miljöpartiet inte var sena med att kritisera majoritetens förslag med att gå för långsamt fram i frågan. Även skatten var en het potatis. Uppsala-alliansen pratade mycket om kommunens välgång.

- Alliansens förslag är fyllt av tillförsikt och framtidstro. Äldreomsorgen får ytterligare tillskott liksom de pedagogiska verksamheterna. Skatten sänks i enlighet med löftena.  Det är med stor glädje jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, sa kommunstyrelsens ordförande moderaten Gunnar Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista