Slutförvar kan skapa flyttströmmar till Forsmark och Östhammar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
östhammar

Hundratals jobb vid eventuellt slutförvar

Slutförvar av kärnbränsle i Östhammar skapar ett hundratal jobb direkt, det visar Statistiska centralbyråns beräkningar.

Ett slutförvar kan också innebära mycket för inflyttning och ekonomi i Östhammar under en lång period visar också forskning från Umeå universitet.
- Det behöver vi här ute, lite konkurrens med arbeten, säger Anna Johansson i Östhammar.

Hon tycker också att det verkar säkert med slutförvaret, men alla i Östhammar är inte lika positiva.
- Jag vill helst att Östhammars kommun avstår, säger Asta Hellström.

Hon tycker inte det känns säkert med förvaring av de kraftigt radioaktiva utbrända kärnbränslestavarna och säger att även om fler jobb och inflyttning är bra så går säkerheten först.

Enligt Statistiska centralbyråns beräkningar skulle själva arbetet med kärnbränslehanteringen skapa drygt 170 jobb varje år i femtio år frammåt.  Ovan på det kommer en del sideffekter. Inflyttande familjer som också ska ha jobb, underleverantörer med mera. En forskningsrapport från Umeå universitet uppskattar att det kan flytta in allt från 300 till 13 000 nya personer beroende på vilka satsningar som görs. Bland annat bostäder, väg 288 och hur mycket verksamhet kring slutförvaret av det utbrända kärnbränslet som hamnar i kommunen.

För att kommunen ska kunna ta emot så många nya invånare trycker centerpartistiske kommunalrådet i Östhammar Jacob Spangenberg på vikten av att bredda väg 288 och att hjälpa till med att förse företagen med personer med rätt kompetens för de jobb som ska göras. Sedan menar han att det handlar om att ordna möjligheter för folk att bygga och bo inom kommunen.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".