enköping

Kritik mot ny byggnad efter stadshotell

Många är kritiska till den nya byggnad som föreslås ersätta stadshotellet i Enköping. Länsstyrelsen, Upplandsmuséet och kulturnämnden i Enköping hör till kritikerna.

Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort av de yttranden som kommit in till kommunen. Prästen Anders Grape är med i nätverket ”riv inte stadshotellet” han berättar vad han tycker om planerna som byggföretaget PEAB har:
- PEAB’s ritningar är ganska anskrämliga. Det man har sagt är att man skulle bygga ett hus som liknar stadshotellet, men nu är det väldigt få likheter. Den enda likheten är att det ligger vid samma torg, säger han.

Idag ska Enköpings planarkitekt Mika Viisteensaari berätta för miljö- och byggnadsnämnden om planerna för marken där stadshotellet idag står. Efter många års turer har kommunen gått med på att ägarna byggföretaget PEAB ska få riva hotellet och bygga ett nytt hus. Nu har flera olika organisationer fått säga sitt i ärendet och många är kritiska. Länsstyrelsen menar att miljön kan komma att påverkas negativt och menar att att en så kallad miljökonsekvensbeskrivning måste göras.

Upplandsmuseets Johan Dellbäck skriver att det vore djupt tragiskt om stadshotellet revs. Kulturnämndens ordförande moderaten Siv Godberg är även hon starkt kritisk till förslaget. Hon menar bland annat att nybygget är mediokert och inte alls liknar stadshotellet på det sätt som det borde. Anders Grape berättar vad han tycker man skulle göra istället:
- Man bör bevara och renovera det. Det är ju främst ytskiktet som är dåligt, säger han.

Enligt planerna kommer ärendet tas upp i kommunen igen i höst.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista