Uppsala

Musikklasser blir kvar i Balder

Uppsala Musikklasser kommer inte att flytta till Nannaskolan, utan de blir kvar på Balderskolan och får några salar på Nannaskolan. Det beskedet får skolan från politikerna vid halv ett. Det här innebär att politikerna gjort en helomvändning i frågan.

Folkpartisten Fredrik Sjöberg meddelade musikklasserna med sång. Han hade själv skrivit om texten till Den blomstertid nu kommer. Och beskedet möttes av spontant jubel från eleverna.

– Det har hållt på länge fram och tillbaka. Vi tycker det är jätteskönt att få vara kvar. Vi vill också att verksamheten ska fortsätta här på Balderskolan, säger niondeklassarna Gabriela Ringmar, Filippa Bonander, Signe Bådagård och Julia Boivie till Radio Uppland.

Tidigare fanns ett starkt krav från musikklasserna att Nannaskolan skulle bli deras och kommunen renoverade det K-märkta Lechehuset för 87 miljoner kronor. Men då två musiksalar inte har tillräckligt bra akustik ville musikklasserna inte vara i Nannaskolan och nu får de sin vilja igenom. Folkpartiets Fredrik Sjöberg tror att Uppsalaborna är med på den här vändningen:

– Jag hoppas att folk förstår att om man kommer fram till en lösning som är bäst för alla parter, som kanske inte var den beslutade från början, då måste vi politiker kunna ändra oss. Det sunda förnuftet måste gå före prestige, säger Fredrik Sjöberg (fp).

Men enligt fastighetskontoret har man redan 2003 känt till att akustiken inte var bra. Man föreslog alternativa lösningar som politikerna då sa nej till, något som Fredrik Sjöberg ställer sig frågande till:

– Då är det märkligt att det inte kommit fram, säger han.

Kommunens revisorer ska granska om någon gjort fel i och med att skolan byggts om, men sen ändå inte verkar passa Musikklasserna.

Thomas Thunblom på fastighetskontoret, som är projektledare på Nannaskolan, säger att den akustikutredning som gjordes 2003 klart slog fast att det fanns brister i akustiken:

– Man har försökt hitta lämpliga åtgärder. Vi har lagt ner mycket stor möda för att anpassa lokalen till musikklassernas önskemål, säger Thomas Thunblom.

Medan stämningen i dag var hög hos musikklasserna pågick kommunfullmäktige i Musikens Hus. Socialdemokraterna i kommunstyrelsen var helt ovetande om att allianspolitikerna ändrat sig och gett besked till musikklasserna.

– Det är upprörande att det blir på det här sättet. Nu har kommunen lagt mycket stora pengar på en renovering och att det nu inte skulle duga tycker jag är upprörande, säger Bengt Sandblad (s) och får medhåll av Stavros Giangozoglu:

– Man behandlar skolor och barn på olika sätt. Jag menar att där det finns starka föräldraföreningar så böjer sig alliansen för de krav som föreningarna har, oavsett kostnader. Det har vi sett exempel på Nannaskolan medan på Bäcklösaskolan gjorde man precis tvärtom, säger Stavros Giangozoglu (s).

Cecilia Ohlén
upplandsnytt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista