östhammar

VD förtegen om Östhammars fördelar

Svensk kärnbränslehanterings, SKB:s, VD håller tyst om vad som väger för eller emot Oskarshamns och Östahammars kommuner när det gäller valet av plats för slutförvar av utbränt kärnbränsle.

Nu har Svensk kärnbränslehantering börjat jämföra kommunerna berättar VD:n Claes Thegeström

– Det projektet ska jobba under hela hösten och en bit in på  nästa vår. Då är vi redo att ge ett besked i platsvalsfrågan, säger han.

Claes Thegeström trycker på att det är säkerheten som väger tyngst. Alltså att dom radioaktiva farliga ämnena inte ska komma upp till markytan.

Valet står alltså mellan Östhammar och Oskarshamn när det gäller slutförvar av kärnbränsle.

Lis Lyrbo är socialdemokratisk styrelseledamot i Oskarshamns kommun. Hon berättar hur hon ser på slutförvar i Oskarshamn.

– Det är klart att det blir fler arbetstillfällen, men det är också gott för självförtroendet att få en så forskningsintensiv verksamhet hos sig.  

Östhammars centepartistiske kommunalråd Jacob Spangenberg håller med Lis Lyrbo, men säger också att andra frågor som vård skola och omsorg får stå tillbaka.

– Jag tycker också det i huvudsak har varit positivt men det kräver väldigt, väldigt mycket tid.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista