Uppsala

Skattesänkning i Uppsala

Uppsalas budget för 2009 är nu färdig. I går fick den styrande alliansen igenom sina förslag på hur skattepengarna ska fördelas nästa år.

I två dagar har politikerna suttit samlade i Musikens hus och gått igenom kommunens olika verksamheter. Utanför gick övriga invånare med sina önskemål om var pengarna bör gå till. En av dem var Nina Larsen:

– Barnomsorgen och skolan vill jag att de ska satsa på, fler lärare, säger hon.

– Jag tycker att de borde lägga mer pengar på ungdomar, säger Caroline Eriksson.

Jan Andreasson från Uppsala erkänner att han inte funderat på det.

Om ett halvår är det troligtvis minusgrader och kanske snö och ett nytt år ska ta sin början. Det kan kännas långt borta så här i sommartider men Uppsalas politiker har under de senaste två dagarna fokuserat på just 2009 och hur skattepengarna då ska fördelas på de olika verksamheterna.

I går kväll, till många av de folkvaldas glädje strax innan fotbollsmatchen, så klubbades alliansens budget igenom i kommunfullmäktige. I kristallkulan hos moderaten Gunnar Hedberg kommunstyrelsens ordförande så fortsätter Uppsalaatt glänsa av välmående nästa år.

– Det kommer att fortsätta att vara en väldigt framgångsrik period i Uppsala kommuns historia med nya vägar, nya invånare, ny fina resultat i skolan och så vidare, säger han.

Skatten sänks för Uppsalaborna med ytterligare 10 öre, vilket innebär mer i plånboken för kommuninvånarna men samtidigt mindre intäkter till kommunen. Genom att effektivisera administrationen och lokalutnyttjandet i kommunens olika verksamheter menar alliansen att det ändå finns pengar att satsa på de unga och de äldre i kommunen.

Men alliansens satsningar betalas också genom att de tar av det beräknade överskottet, något som oppositionen gärna poängterar. Lena Hartwig socialdemokratiskt kommunalråd:

– Jag tycker att det finns ett visst ekonomiskt lättsinne med en underbalanserad budget, avkastningkrav, skattesänkningar som inte är finansierade osv, säger hon.

Förutom skattesänkningar och vårdnadsbidrag lovar den styrande Uppsala-alliansen fler vårdboenden under 2009, att kollektivtrafiken ska utvecklas och att näringslivsklimatet ska bli bättre. Dessutom menar de att Uppsalaborna kommer att märka av en ökad valfrihet i vardagen.

– Över hela området så gör vi medborgarna mäktigare och mäktigare och politikerna mindre mäktiga, förklarar moderaten Gunnar Hedberg.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista