Östhammarsborna välkomnar slutförvar

Svenskarnas motstånd mot ett slutförvar för utbränt kärnbränsle i den egna kommunen är stort - i snitt säger sju av tio nej. Men i Östhammar är man mer orädd. Det finns många skäl till det enligt forskare, men miljörörelsen är kritisk till att man inte får informera som man vill.

Så här säger några Östhammarsbor om slutförvaret:

– Det är kanonbra. Det kommer att skaffa jättemånga nya arbetsmöjligheter.

– Jag tycker att det måste ju vara någonstans, och jag kan inte se någon anledning till att det inte skulle vara just här.

– Det är väl bra. Det är viktigast att det kommer där det är mest lämpat.

Ja, det är en markant skillnad mellan hur Östhammarsborna och för den delen även Oskarhamnsborna ställer sig till ett slutförvar i sin egen kommun. I snitt i landet är nästan sju av tio emot ett förvar i den kommun man bor i. I Östhammar är istället nästan åtta av tio för ett förvar i kommunen, och antalet ökar, enligt mätningar från Synovate och SOM-institutet. Allt fler i Östhammar tror också att ett slutförvar kommer ge mycket postiva effekter för kommunen.

Den stora skillnaden beror bland annat på man har arbetat politiskt med frågan och redan har kärnkraft i kommunen, menar Linda Soneryd, forskare på Stockholms universitet:

– Båda kommunerna har radioaktivt avfall i sina kommuner så de är vana vid den här typen av aktiviteter. De har också varit föremål för informationsaktiviteter. SKB satsar väldigt mycket på sin relation till medborgarna i de här kommunerna.

På miljöorganisationen MKG är man kritisk till industrins, alltså SKB:s stora dominans och resursglappet till miljöorganisationerna. När det gäller information till exempel får de ideella föreningarna, som miljöorganisationer, inte göra som man vill med de pengar man får från den fond som finansierar slutförvarsprocessen.

Informationen till allmänheten får bara röra de frågor som tagits upp i SKB:s så kallade samråd. Det är problematiskt menar också statskontoret i Stockholm i en utvärdering, eftersom SKB sätter agendan på samråden, och kontoret föreslår en regeländring.

Johan Swahn, kanslichef på MKG vill ha mer diskussion om alternativa platser och metoder för ett slutförvar.

– Vi får informera om i första hand den metod som industrin tagit fram. Vi måste vara väldigt försiktiga med hur vi inofrmerar för att inte bryta mot förordningen.


Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista