motorsport

Ove "Påven" Andersson död i bilolycka

Förre svenske rallyföraren och stallchefen hos Toyota, Ove ”Påven” Andersson från Dannemora, avled på onsdagen i samband med en biltävling i Sydafrika. 

– Han kolliderade med en annan bil under en rallytävling, säger Bo Thorszelius, mångårig medarbetare med Ove Andersson.

Ove Andersson var själv framgångsrik rallyförare och vann bland annat Monte Carlo-rallyt och Safarirallyt. Efter sin aktiva karriär byggde han upp japanska Toyotas rallysatsning, vilket ledde till en rad VM-titlar för deras förare.

– Han var väldigt duktig att köra rally, och han har varit viktig för svenskt rally. Han startade med att bygga de första bilarna åt sig själv uppe i Österbybruk, sedan utvecklade han där och blev så framgångsrik att han blev anställd av Japan-fabriken. Det började med tvåhjulsdrivet, fyrhjulsdrivet och sedan de största, WRC-bilarna, säger Bo Thorszelius.

Efter det fick han ansvar för Toyotas formel 1-stall och stannade inom den verksamheten till förra året, då han gick i pension.

Ove ”Påven” Andersson blev 70 år.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista