"Forsmark kan bli Europas slutförvar"

Om slutförvaret av utbränt kärnbränsle skulle hamna i Östhammar, så kan kommunen i framtiden även komma att få ta emot kärnavfall från andra länder.

I dag säger både lagarna här i Sverige och de internationella regelverken nej till ett sådant samarbete mellan länder. Göran Sundqvist är sociolog vid Göteborgs universitet. Han har följt frågan om slutförvar i femton år och säger att man centralt inom EU den senaste tiden faktiskt börjat prata om ett samarbete.

- Det är uppenbart för vem som helst att det finns ett antal länder i Europa med ett väldigt litet kärnkraftsprogram. Och många tycker nog att det är ganska rimligt att börja diskutera i termer av samarbete kring slutförvaret. Och om det dessutom finns länder som vill detta så är det klart att detta kommer bli en viktigt diskussionsfråga i framtiden, säger Göran Sundqvist.

Sverige kan bli ett av de första länderna i världen som kommer ha ett färdigt slutförvar för utbränt kärnbränsle i drift. Göran Sundqvist menar att det talar för att andra kärnkraftsländer inom EU då kommer vilja att EU centralt tar ett större grepp på frågan om var deras kärnbränsle ska placeras. Och om Sverige redan har ett slutförvar, varför då inte placera det här?

- Det är ingen hemlighet att det finns ett antal länder inom EU som skulle vilja att EU centralt tog ett grepp på det här och närmast planerade för att kärnbränsle förvaras i ett antal större slutförvar, säger Göran Sundqvist.

Lagarna såväl i Sverige som inom EU förbjuder i dag ett sådant här samarbete. EU gav också besked till Sverige i samband med vårt inträde i unionen att vi inte skulle tvingas ta emot kärnbränsle från andra länder. Men Göran Sundqvist menar att det i en möjlig framtid inte alls behöver handla om tvång.

- EU vore ju väldigt korkade om de lanserade den här frågan i former av tvång och direktiv. Det högst troliga är ju att försöker få någon slags frivillighet kring det här.

- Hur gör de det då?

- Att ställa det hela i termer av övergripande rimlighet och effektivitet samt miljösäkerhet.

Claes Västerteg är centerpartist och vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

- Det är det svenska avfallet som ska förvaras i det här slutförvaret, säger Västerteg (c).

 - Kan det här komma att förändras med tiden?

- Jag ser inte att det kommer förändras den närmaste tiden. Det är oerhört svårt för mig att sia om vad som kan hända 50-100 år framåt i tiden. Men för mig är det så att varje land har ett ansvar att ta hand om sitt eget avfall.

 

Alexander Gagliano                alexander.gagliano@sr.se     

                                           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista