Carema omstritt bolag

Vårdföretaget Carema, som tar över tre vårdcentraler i länet, har tidigare fått kritik när de etablerat sig i andra län. Svårigheter med att rekrytera läkare och kritik mot ägarförhållandena har varit på tapeten i Västmanland och Östergötland.

- De driver 30 till 35 vårdcentraler och är seriösa. Dessutom så erbjuder de den billigaste vården och uppfyller alla våra kvalitetskrav, säger Ismael Kamil (Fp) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Det privata vårdföretaget Carema kommer att driva Enköpings vårdcentral, Sävja vårdcentral och Liljeforstorgs vårdcentral.

När företaget skulle etablera sig i Västmanland hade de svårt att få läkare att ta anställning, men problemen har i dag löst sig och verksamheten fungerar bra konstaterade socialstyrelsen i sin granskning. Ismael Kamil berättar att läkarna själva kommer att få välja om de vill vara kvar inom landstinget eller gå över till Carema som arbetsgivare.

I Östergötland blossade det upp en diskussion om Caremas ägarförhållanden. Moderbolagets näst största ägare är ett statligt företag i Singapore. Ett land som inte kan betraktas som en demokrati i västerländsk mening menar Utrikespolitiska institutet. Landet tillämpar dödsstraff, prygelstraff, har en starkt kontrollerad massmedia och partiet som styrt i 60 år kritiseras för att tysta ner oppositionen.

Sören Bergqvist, landstingsråd och vänsterpartist, är kritisk till att landstinget skriver avtal med privata vårdbolag. Han  tycker inte att skattebetalarnas pengar ska gå in i företagen, men tror att det är svårt att ställa några krav på ägarstrukturen utifrån dagens regelverk.

- Men jag tycker det är bra om vi kan få en debatt för att visa på att här finns det stora aktörer och kanske tvivelaktiga aktörer som ligger bakom de här vårdbolagen, säger han.

Ismael Kamil säger däremot att Carema gör att skattebetalarna får mer vård för pengarna och säger att de tittat på kvaliteten och kostnaderna i upphandlingen. Han säger också att lagen om offentlig upphandling inte uppmanar till att kontrollera demokratiaspekter och mänskliga rättigheter.

- I så fall tror jag man kommer hamna i många andra diskussioner om det är rättvist eller inte. Vilka är demokratiska stater och inte och då blir det helt fel, säger Ismael Kamil.

Therese Forsberg                                 Therese.Forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista