knivsta / Uppsala

Tre fick fängelse för bankbedrägeri

Det blev fängelsestraff för flera av de inblandade i bedrägeriförsöken mot bland annat Swedbanks kontor i Knivsta. Det rör sig om en av de mest spektakulära bankkupperna i svensk kriminalhistoria. 

Det vara bara några sekunder från att de lyckades vid det första försöket mot Swedbanks kontor i Knivsta i augusti förra året. Med hjälp av en fjärrstyrningsutrustning som de lyckats placera vid en dator genom att bryta sig in i banken tog de kontrollen över datorn när personalen kom på morgonen. De två andra gångerna som de försökte, en gång till i Knivsta och en gång mot ett bankkontor i Långshyttan i Dalarna, kom de inte lika långt. Under rättegången var det viktigt för åklagarsidan att visa att det första bedrägeriet verkligen var nära att lyckas och att det rörde sig om stora belopp. Så här beskrev en bankanställd de summor som de åtalade försökte föra över:
- Åtminstone nio nollor eller något sånt.

När domarna kom idag i Uppsala tingsrätt, visar det sig att tingsrätten till stora delar gått på åklagarsidans linje. Tre av männen döms till fängelsestraff, två döms till 3 års fängelse för försök och förberedelse till grovt bedrägeri, en man får ett och ett halvt års fängelse för försök till grovt bedrägeri. Fyra frikänns helt från misstankarna om bedrägeri och en fick villkorlig dom. En av männen som friades från bedrägerimisstankarna dömdes till 2 månaders fängelse för andra brott.

Åklagare Thomas Bälter Nordenman säger till Upplandsnytt att han med största sannolikhet kommer att överklaga. Det säger även advokat Bengt Göran Hugoson som företräder en 35-årig man som dömdes till 3 års fängelse.
- Vi är naturligtvis besvikna över tingsrättens dom. Det ligger nära till hands att överklaga domen, men först måste vi läsa och begrunda den.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista