Oro för utländskt avfall

Risken att Sverige kommer tvingas ta emot utländskt kärnavfall i framtiden är överhängande. Det tror Hans Wennberg, miljöpartist i Älvkarleby kommun, grannkommun till Östhammar där slutförvaret kan hamna i framtiden.

Tidigare i Upplandsnytt menade forskaren Göran Sundqvist från Göteborgs universitet att flera EU-länder kommer driva frågan om större, regionala slutförvar. Och om Sverige blir bland de första länderna i världen med ett slutförvar i drift så kommer andra länder att kräva att Sverige ska ta emot deras kärnavfall också, säger Hans Wennberg:
- Sett på längre sikt så finns ju risken att vi kan komma att behöva ta hand om andra länders avfall. Är det så också att vi har teknik som ligger långt fram så kan andra länder tycka att i och med att vi är så duktiga på det här kan vi ta hand om andra länder avfall. Det kanske bestäms inom Europa. 

Lagarna såväl i Sverige som inom EU förbjuder idag ett sådant här samarbete, det är också miljöpartisten Hans Wennberg i Älvkarleby medveten om. Och han hoppas att framtidens politiker håller på de här bestämmelserna, annars äventyrar det säkerheten:
- Om man koncenterar slutförvaret till få ställen så får man väldigt stor mängd kärnbränsle som ska förvaras på få platser. I alla sammanhang försöker man sprida riskerna, då är det bättre att ha flera mindre förvar, rent säkerhetsmässigt.

En annan aspekt som Hans Wennberg lyfter fram är att det i framtiden antagligen kommer finnas mer utländska ägare kopplade till de svenska kärnkraftverken. Och eftersom vi idag, och också i framtiden, köper och säljer el mellan länder så kan slutförvarsfrågan komma att användas för att köpslå.

Bland dom boende i Älvkarleby kommun så finns en viss oro för ett slutförvar i grannkommunen Östhammar, så här säger några i Skutskär:
- Visst finns det en oro att det kan hända nåt, det finns det alltid.
- Det är väl onödigt att det ska vara så nära oss, jag vill inte att det ska vara här.

En av riskerna med ett slutförvar är att om det skulle läcka ut radioaktiva ämnen från kopparkapslarna så kan dom följa med grundvattnet upp och hamna i miljön, det säger Anders Wibert, utredare från SSI, Statens strålskyddsinstitutet. Men dom ställer också krav på att det inte får bli för stora mängder. Men det är svårt att veta hur långt det skulle kunna sprida sig.
- Det beror helt på hur grundvattnet rör sig från den här kapseln till miljön. Det beror på dom lokala förhållandena.

Men skulle det kunna tänkas påverka exempelvis Skutskärsbor?
-
Det vågar jag inte svara på, men dom beräkningar man har gjort hittills är i första hand lokal påverkan i området som det är frågan om, säger Anders Wibert från SSI.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Upplandsnytt@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista